Hare KrishnaHet Heilige Boek waarop de Hare Krishna-beweging, gesticht door de Indiër Swami Bhaktivedanta Srila Pradupabha, zich baseert, is het Hindoeistische standaardwerk 'Bhagavad-Gita' mét commentaar van de stichter. De oorspronkelijke Bhagavad-Gita (zonder commentaar) maakt historisch gezien deel uit van de Vedische Schriften, waarop het gehele Hindoeďsme is gebaseerd. Hoewel de Hare Krishna-beweging al deze Vedische geschriften onderschrijft, is het commentaarboek van de stichter hun eigenlijke Bijbel.

Het is een zeer ingewikkelde religie, die kort samengevat hierop neerkomt : de Hindoeistische oppergod Visjnoe heeft zich duizenden jaren geleden geďncarneerd in de God Krishna, die uiteindelijk de 'perfectionering' is van Visjnoe -en daardoor dus de échte oppergod is van waaruit alles geschapen werd. Behalve de oppergod, zijn er ook nog driekwart-goden, halfgoden, één-derde-goden en zo verder. De hemel zit vol met goden.

De Hare-Krishna aanhanger gelooft in reďncarnatie, waarbij elk wezen (ook de dieren -vandaar het verbod om vlees te eten) een ziel heeft en terugkomt op aarde ňf in de hemel. Op welke wijze hij terugkomt -als mens, dier, plant, bacterie,...- hangt af van de wijze waarop hij in zijn voorgaand leven zijn bestaan heeft geleid. Wij mensen hebben het unieke geluk over een grotere intelligentie te beschikken dan de andere wezens, en kunnen dus door heiliging, vasten, loutering, zang en dans voor Krishna, ervoor zorgen dat we ofwel als betere mensen ofwel zelfs als semi-goden ons volgend bestaan nů al verzekeren. Wie echter zich niet aan de Vedische wetten houdt, komt terug als een lager wezen.

Spelbreker is de godin Kali, de godin van de oorlog in de eindtijd. En in die eindtijd leven we momenteel : straks komt Kali al het foute leven op hemel en aarde wegvegen door een grote oorlog, waarbij het goede en onschuldige leven bewaard wordt. De rest gaat onverbiddelijk dood en reďncarneert niet meer...

Hare Krishna-volgelingen eten vegetarisch en benutten geen énkel lichamelijk genot. Alcohol, rookwaren, vlees eten én seks zijn verboden. Zélfs in het huwelijk -tenzij men per sé kinderen wil, maar dat is absoluut geen noodzaak dus waarom zou je ze willen... Ze werven leden in de grootsteden door grootschalige projecten als 'Food For Life' (gratis maaltijden voor minderbedeelden), door kleurrijke optochten, en door verkoop van boeken en video's die allemaal betrekking hebben op de figuur van de stichter. Ook worden geďnteresseerden uitgenodigd om gratis een vegetarische maaltijd te komen nuttigen en de gebedsdiensten vrijblijvend bij te wonen. Sommige leden wonen in de communes indien specifieke taken dit vereisen, de meesten leven echter als doordeweekse burgers -weliswaar gehuld in opvallende kledij die bij de Vedische traditie hoort.

Het adres : Internationale Gemeenschap voor Krishnabewustzijn Amerikalei 184, 2000 Antwerpen Telefoon : 03 237 00 37


BACK TO HOMEPAGE: